- Френският премиер Едуар Филип предложи да се удължи извънредното положение

...
- Френският премиер Едуар Филип предложи да се удължи извънредното положение
Коментари Харесай

Франция се готви да удължи извънредното положение до 23 юли

- Френският министър председател Едуар Филип предложи да се удължи изключителното състояние до 23 юли, както и да се предприеме поетапно разхлабване на рестриктивните мерки, въведени в битката с разпространяването на ковид , съобщи Би Би Си. Той показа пред депутатите " национална тактика за разхлабване на рестрикциите " след 11 май, която обаче би трябвало да бъде утвърдена от Народното събрание, с цел да бъде приложена. 

Удължаването на изключителното състояние значи, че държавното управление ще може да лимитира правото на свободно придвижване на жителите и дейностите на бизнеса. Правителственият проект планува от 11 май поетапно да бъдат отваряни детските градини и началните учебни заведения, а седмица по-късно на учебно заведение да тръгнат и средношколците. Гимназиите би трябвало да възобновят образователна активност в края на идващия месец. Разрешение да отворят порти ще получат магазините и пазарите, само че питейни заведения и заведения за хранене към този момент остават затворени. Магазините за продажби на дребно имат право да изискват от клиентите си да носят маски, до момента в който пазарят. Предпазните маски ще бъдат наложителни в публичния превоз, както и в образователните заведения, изключение се прави единствено за детските градини. Той предизвести, че няма да има разхлабване на ограниченията, в случай че дневният брой на новозаразените не падне до 3000 души до 11 май. Едуар Филип прикани французите да бъдат " дисциплинирани ". Премиерът акцентира, че болестта няма да изчезне скоро и " ние би трябвало да живеем с вируса ". Наложените във Франция ограничаващи ограничения " са избавили живота на 62 000 живота за месец ", разгласи министър председателят Едуар Филип.

Почти 23 300 са жертвите на ковид във Франция, а съвсем 166 000 са инфектираните. 

- Испания ще се връща към естествения си метод на живот с проект от 4 етапи, който би трябвало да бъде осъществен изцяло до края на юни. Това разгласи министър председателят на страната Педро Санчес, представен от осведомителните организации. Страната последователно стартира да отстранява рестриктивните мерки преди повече от седмица, като позволи на доста бизнеси да възобновят работата. Децата пък могат да излизат от домовете си.

Премахването на още ограничения започва в понеделник, 4 май, като ограниченията ще бъдат разнообразни в областите и ще са съобразени с равнищата на разпространяване на ковид, както и със спазването на разпоредбите от локалните хора. Този етап ще стартира с отваряне на магазините, само че при строги ограничения за сигурност. Търговските центрове няма да отварят на този стадий. Културните институции ще стартират да одобряват гости, само че с понижен потенциал - не повече от 50% от обичайния брой гости. Спортните тренировки могат да бъдат възобновени. Правителството ще разреши да проработят хотели и къщи за посетители, само че при извънредно прецизни ограничения за сигурност. 

Следващата фаза планува заведенията за хранене да отворят и да одобряват гости, както и да се организират културни събития с не повече от 40 присъстващи. На открити огромни събития също ще могат да се провеждат, само че с най-много до 400 фенове. 

Препоръчително е да се носят защитни маски, изключително в публичния превоз и на обществени места. Премиерът посочи, че пикът на разпространяването на COVID-19 в Испания е минал и в този момент към този момент има спад. Педро Санчес изрази вяра, че до края на юни ситуацията ще се възстановява, само че акцентира, че пидемията бъде сложена под надзор в цялата страна. " Всяко безконтролно държание ще навреди на обществото като цяло. Трябва да ограничим нетърпението си и да се вслушваме в препоръките на експертите. Поведението ни може да избави животи и точно това сега е национализъм ", акцентира той.

Испания е измежду най-тежко засегнатите от ковид страни, като сега тя е на второ място по максимален брой инфектирани с ковид пациенти - над 232 000. Жертвите надвишават 23 800.

- Португалия отстранява от 2 май изключителното състояние, което беше въведено преди шест седмици поради ковид , заяви електронното издание " Политико ". Президентът на страната Марсело Ребело де Соуза разгласи, че това ще разреши последователното разхлабване на ограничаващите ограничения, въведени в борбата срещу разпространяването на болестта. " Краят на изключителното състояние не е краят на болестта, не е краят на наложения надзор, нито на напъните на португалския народ ", разгласи той. Държавният глава акцентира, че към момента са нужни ограничаващи ограничения. 

В идващите дни държавното управление ще разгласи поетапно разхлабване на рестриктивните мерки - магазините ще отворят порти, ще възобновят работа публичните услуги, а учениците в гимназиите ще се върнат в класните стаи. Общият брой на инфектираните с ковид в Португалия надвишава 24 000 души. 

- Над 30 млн. служащи в Европа, останали краткотрайно без работа поради пандемията, са поискали държавна финансова помощ, като са кандидатствали по оповестените схеми за подкрепяне, писа в. " Файненшъл таймс ". Целта на тези стратегии е да се предотварти опцията за фрапантен растеж на безработицата. Тези над 30 млн. души се намират в петте най-големите стопански системи на Стария континент - в Германия, Франция, Англия, Италия и Испания. Общият брой на кандидатствалите за държавна финансова помощ в тези страни възлиза на съвсем една пета от работната мощ в там, пресмята в. " Файненшъл таймс ". 

С въведените финансови схеми за подкрепяне европейските държавни управления се надяват да убедят работодателите да не редуцират чиновниците си по време на рецесията. Затова и незабавно бяха разработени възможности фирмите да изпратят служащите си у дома или да понижат работното им време, като част от заплатите им се поемат от държавни фондове. Броят на европейците, които са кандидатствали за сходни субсидирани схеми, е по-висок от 26-те милиона американци, регистрирани в бюрата по труда в Съединени американски щати в последните пет седмици, след оповестяването на ограничаващите ограничения поради болестта. 

Схемите, препоръчани в 5-те най-големи европейски стопански системи, ще костват общо на бюджетите им над 100 милиарда евро, пресмята в. " Файненшъл таймс ". 

Безработицата в Испания в първото тримесечие на 2020 година се е нараснала до 14,4%, сочат данните на Националния статистически институт, представени от осведомителните организации. В предходното тримесечие безработицата е била 13,8 на 100 – най-ниската в страната от третото тримесечие на 2008 година Представените данни за безработицата не включват 3,9 млн. служащи, за които държавното управление разгласи, че са краткотрайно без работа поради ограниченията, въведени поради ковид. МВФ предвижда, че безработицата в Испания ще доближи 20,8% тази година, а централната банка счита, че нарастването ще бъде в границите сред 18,3% и 21,7% според от продължителността на ограничаващите ограничения.

- Китайските управляващи позволиха да бъдат извършени клинични тествания на четвърта проектоваксина против ковид , съобщи ТАСС, като цитира известие на държавната телевизия в Китай. Препаратът е разработен от компанията " Си Ен Би Джи " и проби се чака да стартират незабавно в провинция Хънан.

Досега китайските управляващи са издали разрешения за проби на три вероятни ваксини против COVID-19. Изпитанията на първата създадена ваксина започнаха на 17 март, а на 12 април бе пристъпено към втората фаза на проби - върху 500 доброволци. 

- Лекарство против артрит дава обнадеждаващи резултати при лекуването на пациенти с ковид, които са в сериозно положение,  съобщи БНР, като цитира осведомителните организации. Това са посочили проби, направени от фармацевтичните гиганти  " Редженерон фармасютикълс " и " Санофи ". Лекарството против ревматоиден артрит Кевзара обаче дава резултати единствено при пациенти, при които се постанова да бъдат в интензивно поделение, на респираторен уред и подложени са на специфичен тип кислородна терапия. 

Лечението с препарата при пациенти в тежко, само че не сериозно положение, не дава положителни резултати, излиза наяве още от проучванията. 

Липсата на дейно лекуване на COVID-19 накара фармацевтичните компании по света да тестват въздействието на съществуващи към този момент медикаменти при инфектирани с ковид. 

- Евродепутатите и чиновниците в Европаламента наложително ще би трябвало да носят защитни маски, а температурата им ще се мери на входовете на постройките на институцията, заяви електронното издание " Политико ". Това са част от ограниченията, направени от основния секретар на институцията Клаус Веле и изпратени до евродепутати на 22 април. Те са утвърдени от ръководителя на Екологичен потенциал Давид Сасоли и идват на фона на подготовката на институцията последователно да стартира да разхлабва строгите ограничавания по образеца на доста от държавите-членки на Европейски Съюз. Официално обаче тези ограничения не са влезнали в действие, оповестява изданието.

- Американският президент Доналд Тръмп загатна, че е допустимо да изиска от Китай да заплати милиарди долари репарации за вредите, нанесени от вируса . На конференция в Белия дом той обяви, че Китай е можел да спре ковид, който се появи в град Ухан, преди болестта да се популяризира по целия свят и по тази причина може да изиска от Пекин да заплаща милиарди компенсации.   " Ще създадем доста съществени следствия ", сподели Тръмп.  „ И ние не сме удовлетворени от Китай, не сме удовлетворени от цялата тази обстановка , тъй като имаме вяра, че вирусът можеше да бъде спрян при източника “, допълни той.  " Тук никой не упреква никого. Ние преглеждаме група хора, които би трябвало да го спрат при източника. Съединени американски щати в никакъв случай няма да не помнят тези, които са били пожертвани заради непросветеност...Има доста способи, по които да им се търси отговорност ", безапелационен бе президентът, представен от американските медии.

Около 1 милион души са се заразили с ковид в САЩ от началото на пандемията, а жертвите са над 56 000. 

Постепенно в страната се възобновява икономическият си живот, като е планувано първо да отвори заводите си авиогигантът " Боинг ", а по-късно през май и автомобилните производители.

Тръмп сподели, че „ не може да си показа за какво “ съществено са се увеличи обажданията на горещите линии в Съединени американски щати, откакто предходната седмица предложи дезинфектанти да се инжектират на инфектирани с коронавирус в хода на лекуването им, съобщи Би Би Си. През уикенда губернаторите на щатите Мичиган и Мериленд упрекнаха президента за увеличението на позвъняванията по въпроса. След като здравното съсловие остро разкритикува Тръмп за изказванието му, той разгласи, че то било " саркастично ". Дезинфектантите са рискови субстанции и при усвояване могат да бъдат отровни. 

В същото време Тръмп отхвърли обвиняванията на съперника си Джо Байдън, че ще се опита да отсрочи президентските избори през ноември под предлог, че Съединени американски щати се борят с потушаване на епидемията от ковид .  " Никога даже не съм мислил да трансформира датата на изборите. Защо да го направя? ”, сподели президентът на Съединени американски щати.  " Очаквам с неспокойствие тези избори и това беше просто измислена агитация. Не от него, а от някои от многото хора, които работят за Байдън ”, съобщи Тръмп. По закон президентът не може едностранно да промени датата на изборите, които са насрочени за 3 ноември.

- Китай осъди " безсрамните неистини " на Съединени американски щати след изказване на президента Доналд Тръмп , че може да изиска обезщетение от Пекин поради епидемията от новия ковид. " Американски политически публични представители неведнъж подцениха истината и изрекоха безсрамни неистини ", съобщи представителят на китайското външно министерство Гън Шуан в отговор на въпрос за това изявление на Тръмп. " Те имат единствено една цел: да се освободят от всякаква отговорност за личното си ръководство на епидемията и да отклонят вниманието ", добави той.

- Германия още веднъж регистрира растеж на броя на инфектираните с ковид, след като започна последователно да разхлабва ограничаващите ограничения , предаде Би Би Си. Властите оповестиха, че равнището на инфектираните още веднъж се е върнало на 1, което значи, че 10 инфектирани предават вируса на други 10. Миналата седмица това равнище беше 0,7 или 10 инфектирани предаваха вируса единствено на 7 души. Според специалистите, с цел да се победи пандемията, равнището на инфектираните би трябвало да е под 1. Носенето на защитни маски на публичните места в страната е наложително. Две трети от германците поддържат новите правила за носене на маски в страната, демонстрира изследване на YouGov, представено от Дойче веле. Според данните 67% от интервюираните са безапелационни, че ще съблюдават условието, 15% считат отчасти да се съобразят с тях, а към 4% намерено признават, че искат да бойкотират мярката.

За последното денонощие новозаразените в Германия са 1144 души, а умрелите са 163-ма. Общият брой на инфектираните с ковид от началото на пандемията в страната е над 156 000, а жертвите са почти 6000.

- Австрия продължава да отстранява рестриктивните мерки, въведени в битката против разпространяването на ковид, заяви електронното издание " Политико ". От 1 май се позволява събирането на до 10 души на публични места, разгласи здравният министър Рудолф Аншобер. Той обаче акцентира, че ще би трябвало да бъде спазвана отдалеченост сред хората от най-малко един метър. " Много голям букет от цветя за хората, които направиха това допустимо ", съобщи Аншобер и благодари на австрийците, които се преценяват с рестриктивните мерки и вследствие на това броят на инфектираните понижава. " За страдание, обаче, вирусът към момента не си е отишъл ", изясни здравният министър и акцентира, че ограниченията непрестанно се преразглеждат.

Вътрешният министър Карл Нехамер пък сподели, че на погребения ще могат да се събират до 30 души. Туристическият министър Елизабет Кьостингер пък посочи, че когато заведенията за хранене в Австрия отворят порти на 15 май ще бъде позволено на една маса да седят до 4-ма души (в това число и деца). Персоналът наложително ще би трябвало да носи защитни маски. 

-   Около 195 милиона работни места могат да бъдат съкратени единствено през второт о тримесечие на тази година вследствие на следствията от пандемията от ковид. Това се показва в пътната карта на Организация на обединените нации за социално-икономическите ограничения за възобновяване на страните след пандемията. „ Кризата, породена от COVID-19, утежнява международната стопанска система и покачва безработицата до исторически равнища, се споделя в изследването.„ Тази рецесия може да докара до редуциране на минимум 195 милиона служащи на цялостен работен ден през второто тримесечие на 2020 г “. 

Организация на обединените нации изброява най-засегнатите от рецесията сектори: това са работещите в „ дребни и междинни предприятия, селскостопанските служащи, самонаетите хора и трудовите мигранти “.

Според организацията рецесията ще засегне в друга степен мъжете и дамите: „ Поради съществуващите неравенства сред половете дамите са по-уязвими да срещат компликации при намирането на нова работа или да се възползват от предприемаческите благоприятни условия по време на икономическото възобновяване. “

- Турция вкарва полицейски час от 1 до 3 май в 31 турски провинции като следващата мярка за ограничение разпространяването на ковид. Това обяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, представен от в. " Сабах ". Решението е взето, откакто същите провинции, в това число 30 столични района и северната провинция Зонгулдак, минаха през четиридневен полицейски час, който стартира на 23 април, когато страната означи националния си празник, и приключи на 26 април. Според Ердоган Турция е в интервал, в който реализира съответни резултати в битката си с коронавирусната зараза, защото новите пациенти с COVID-19 и броят на смъртните случаи понижават всеки ден.

Министърът на опазването на здравето Фахретин Коджа съобщи, че за последното денонощие жертвите на COVID-19 са се нараснали с 95 и общият им брой към този момент е общо 2 900. Заразените с ковид в цялата страна са 112 261.

- Над 3 милиона души по света са към този момент инфектираните с ковид, а повече от 211 000 са умрелите от СOVID-19, сочат последните данни на университета " Джонс Хопкинс ". 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР